Нов сексскандал тресе Ватикана

Getty (архив)
share

Нов сексскандал избухна във Ватикана, написа Ню Йорк таймс.

От архивите на Светия престол изтече секретен циркуляр, който разпъва чадър над похотливи свещеници. В документа, който не е датиран, се посочва, че служителите на Римокатолическата зърква, станали биологични бащи, се отървават само с мъмрене. Съществуването на документа бе потвърдено от говорителя на папа Франциск – Алесандро Джиоти. До разкритието се стигна след като ирландецът Винсънт Дойл разказа пред изданието своята история.

"На 28 години разбрах, че моят кръстник, свещеник в Корк, ми е и биологичен баща. Това е новият скандал", каза гражданинът на Ейре. Римокатолическата църква забранява на свещениците си на всички нива да сключват брак и да имат деца.

Историята за документа за покриване на похотливите отци излезе в навечерието на очаквана епископска конференция в Рим. Свещенослужителите ще обсъждат проблема с техните колеги-педофили.

Папата през почивните дни лиши от сан бившия кардинал и архиепископ на столицата на САЩ Вашингтон Теодор Маккормик. Поводът за безпрецедентната мярка бяха обвинения към американския свещеник в любов към млада плът.

 

Водещи новини

Още новини