Западни издания коментират ситуацията във Венецуела

Getty Images
share

Президентът на Венецуела Николас Мадуро се сблъска вчера с най-директното предизвикателство срещу оставането си на власт, когато опозиционният лидер Хуан Гуайдо се обяви за легитимен държавен глава и бе признат за такъв не само от хилядите си поддръжници по улиците на венецуелската столица Каракас, но и от няколко правителства, включително това на САЩ, пише вестник "Ню Йорк таймс".

"Аз съм единственият президент на Венецуела. Не желаем да се връщаме в 20 век, който бе век на американски интервенции и организирани от САЩ държавни преврати", заяви Николас Мадуро в отговор на решението на Тръмп да признае Гуайдо за временно изпълняващ длъжността президент на Венецуела.

Поставянето под въпрос на властта на Мадуро от Гуайдо създава опасност от конфронтация с употреба на насилие, хаос и объркване през идните дни, отбелязва "Ню Йорк таймс". Според изданието признаването на Гуайдо от САЩ за легитимен президент е много повече от символичен жест и създава нови усложнения за Мадуро.

Бързо развиващите се събития във Венецуела изненадаха голям брой наблюдатели, пише вестник "Вашингтон пост". До неотдавна те разглеждаха Мадуро като здраво вкопчил се във властта. Осъждането от страна на международната общност и свежата енергия на противниците му обаче разкриха една нова и доста променлива динамика.

Според някои експерти режимът на Мадуро може да падне бързо като Берлинската стена, а други са на мнение, че той ще се задържи на власт с помощта на досегашните си съюзници: Русия, Китай и Куба.

Експерти от дълго време твърдят, че оцеляването на Мадуро зависи от това дали армията ще продължава да го подкрепя, пише вестник "Гардиън".

Не е ясно обаче дали той ще получи тази подкрепа на фона на опитите на Гуайдо и контролираното от опозицията Национално събрание да привлекат военните на своя страна, обещавайки амнистия на тези от тях, които помогнат за връщането на демокрацията във Венецуела, посочва британското издание.

Решението на Белия дом да признае Хуан Гуайдо за президент на Венецуела поставя САЩ в конфронтация със социалистическия лидер на страната Николас Мадуро, изтъква вестник "Дейли телеграф".

Според британското издание самопровъзгласяването на Гуайдо за президент на Венецуела може да го превърне в мишена за венецуелските сили за сигурност, които е възможно да се опитат да го арестуват. Гуайдо вече бе задържан за кратко и освободен на 13 януари, припомня "Дейли телеграф".

Вчерашният 23 януари бе повратен за Венецуела, пише френският вестник "Фигаро". Председателят на Националното събрание Хуан Гуайдо направи деня исторически, след като се самопровъзгласи за временно изпълняващ длъжността президент, отбелязва вестникът.

Водещи новини

Още новини