Президентът на Гърция се оплака на шефа на НАТО от Турция и Македония

share

Президентът на Гърция Каролос Папуляс изрази безпокойство от поведението на Турция и Македония спрямо Атина.

На среща с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен, състояла се днес в гръцката столица, Папуляс заяви, че страната му продължава да има проблеми с Анкара и Скопие, предаде БТА, позовавайки се на вестник "Нафтемборики". "Обезпокоен съм от факта, че турски военни самолети прелитат ниско над гръцки острови", посочи държавният глава. По думите му, позицията на Турция не помага за създаване на климат на добросъседство.

Папуляс поиска от Расмусен да помогне за решаване на спора със Скопие за името и определи като неприемлив начина, по който се изкривява историята.

Посещението на генералния секретар на НАТО в Атина е по случай 60-ата годишнина от приемането на Гърция в организацията. По повод годишнината се организира конференция на тема "Гърция и НАТО: сега и в бъдеще".

Преди да се срещне с гръцкия президент Расмусен разговаря с министъра на отбраната Димитрис Аврамопулос. Двамата са обсъдили теми, свързани с членството на Гърция в НАТО, новата роля на организацията преди срещата на върха през май в Чикаго, отношенията на Атина със съседните държави, кипърския проблем, противоракетния щит и отношенията Русия - НАТО.

Планирани са срещи на генералния секретар на НАТО с премиера Лукас Пападимос и министъра на външните работи Ставрос Димас.

Водещи новини

Още новини