Вдовицата на Литвиненко: Островът не е безопасен за бегълците от Путин

gettyimages (архив)
share

Великобритания не е безопасно място за руските граждани, които са избягали от властта на Владимир Путин, каза вдовицата на убития бивш агент на Федералната служба за сигурност (ФСС) Александър Литвиненко - Марина Литвиненко за Си Ен Ен.

Събеседничката на американската телевизия видя много прилики между смъртта на мъжа си, отровен с радиоактивния елемент полоний 210 през 2006 г., и случая с бившия полковник от руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Сергей Скипал и дъщеря му Юли Скрипал. Двамата от няколко дни са в безсъзнание заради контакт с неустановено на този етап вещевство.

"Има много прилики между кончината на съпруга ми и случая със Скрипал, каза още жената. Тя обаче посочи, че все още рано да се правят изводи. Според Литвиненко за изминалите над 11 години властите на Острова не са предприели никакви мерки за подобряване на сигурността на бегълците от Русия. В Обеденото кралство можеха да изгонят руските шпиони, да забранят на престъпници да препират пари чрез банките в лондонското Сити", каза още тя.

"Нищо от това не стана. Ако става дума за защита или за безопасност, то Великобритания не може за даде гаранции за сигурността на хората. Това е огромен проблем", посочи Литвиненко. Тя припомни, че на Острова има много политически имигранти. Жената също призова правителството на Тереза Мей да води твърда политика спрямо Русия последователно и да не вярва на изявления от Москва, че страната няма нищо общо с инцидентите.

Руският въшнен министър Сергей Лавров днес по време на обиколката си в Африка заяви,че няма паралели между случаите на Александър Литвивенко и Скрипал. "Това е пропаганда", посочи първият дипломат. Той също за пореден път заяви, че Москва е готова да окаже помощ на разследването.

Днес британски полицаи започнаха да претърсват дома на Скрипал. Обискът е свързан с предложението, че 66-годишният мъж и неговата дъщеря (на 33 години) са се отровили в жилището.

Според медии от Лондон контраразузнаването (MI5) смята, че отравянето на двамата е опит да се ликвидира дерзетьор. По думите на Таймс има признаци, че атентатът е бил извършен с помощта на Москва.

Съществуват и други версии. Сред тях е: опит да се очерни Русия и да се подкопае имиджа на Путин преди вота за президент на 18 март. Не се изключва и вероятността Скрипал да е бил отровен от членове на руска мафиотска групировка.
 

Водещи новини

Още новини