Ердоган ще посети Германия след формирането на новото правителство

gettyimages (архив)
share

Турският президент Реджеп Ердоган ще посети Германия, след като бъде формирано новото германско правителство, съобщи премиерът Бинали Йълдъръм в интервю за ДПА в кулоарите на Мюнхенската конференция за сигурност.

"Щом германското правителство бъде формирано, разбира се, ще има посещение на най-високо равнище. Президентът Ердоган ще дойде, а германският канцлер госпожа Меркел ще отиде в Турция", каза Йълдъръм. Премиерът добави, че в бъдеще ще има по-чести срещи на равнище външни министри.

В петък турските власти освободиха германския журналист от турски произход Дениз Юджел след една година, прекарана в следствения арест. Властите му разрешиха да напусне страната, въпреки че е обвинен в подкрепа на тероризма. Освобождаването на Юджел отстрани главната конфликтна точка между двете страни.

В интервюто, взето вчера, Йълдъръм даде да се разбере, че Ердоган и други турски политици ще организират срещи с голямото турско малцинство в Германия. "Ние винаги ще искаме това. Тези срещи с хората от Турция са събития, които не бива да безпокоят Германия", каза Йълдъръм.

Миналата година имаше търкания заради политически митинги в Германия преди турския референдум за промяна на конституцията, даваща по-голяма власт на президента. Германските власти тогава забраниха някои митинги от съображения за сигурност. В отговор турското правителство обвини Германия, че използва "нацистки методи".

Водещи новини

Още новини