Италианската мафия дава на фелдшери и медицински сестри по 300 евро за умъртвен пациент

Getty Images
share

По 300 евро на лично умъртвен пациент получавал от мафията „медицинският брат“ Давиде Гарофало, който до вчера обслужвал една от линейките на болница край втория град на Сицилия – Катания. Парите му ги давали хора на ширещите се там кланове на Коза Ностра „Мацаля – Тоскано – Томазело“ и „Сантанджело“, които на практика контролират погребалните бюра в района, пише "Монитор".

След като прибирали осигурената от „медицинския брат“ плячка, техните агенти се обаждали на семействата на придалите богу дух хора, че трупът е при тях. Което според неписаните местни закони означавало, че погребението трябва да бъде възложено на въпросните бюра, при това срещу доста солена сума пари – от 3000 евро нагоре!

Вчера четиридесет и две годишният Давиде Гарофало бе арестуван с обвинението, че е причинил насилствената смърт на поне трима души като е действал за сметка на организираната престъпност. Става дума за безнадеждно болни хора, които били изписвани от болницата, за да изкарат последните си дни със семействата и които били поверявани на медицинския работник да ги придружи с линейката до домовете им. По време на продължилото повече от година следствие обаче магистратите от Катания установили, че при последното пътуване на тримата нещастници – старица, старец и 55-годишен мъж - те били умъртвявани точно от техния „ангел пазител“. Тоест от Давиде, който на бърза ръка инжектирал във вените им въздух и след броени мигове те почивали от емболия.

Иначе прокуратурата в Катаня продължава да работи по още близо 50 случая на евентуална насилствена смърт, причинена в линейките на бърза помощ в района. Засега в регистъра за последствени са вписани две лица, но според източници от съдебната палата в големия град съвсем скоро списъкът щял да набъбне доста. Любопитен е фактът, че магистратите започнаха да разплитат ужасната история след разкрития на репортери на популярното телевизионно предаване „Хиените“. Покаял се мафиот бе заявил пред тях, че екипите на линейките в Катания и района били назначавани от коза ностра срещу обещанието да й осигуряват колкото се може повече трупове.

Водещи новини

Още новини