Жозе Мануел Барозу: Подкрепям влизането на България в Шенген

share

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу изрази своята подкрепа за присъединяването на България към Шенген, съобщиха пресслужбата на президентството.

По време на посещението си в Брюксел българският президент Росен Плевнелиев се срещна и с ръководителя на органа на изпълнителната власт на Европейския съюз. По време на разговорите между Барозу заяви: Лично аз повдигнах въпроса по време на срещата на Европейския съвет през декември и се надявам, че оставащите резерви ще бъдат преодолени възможно най-бързо”, обясни още Барозу. В изявление след срещата Барозу поздрави българския държавен глава за избирането му и му благодари за визитата в Брюксел толкова скоро след встъпването му в длъжност.
Барозу подчерта, че е силно притеснен от високото ниво на младежката безработица в целия ЕС, като подчерта, че този проблем важи и за България, където 26% от младите хора са без работа. В тази връзка председателят на ЕК изрази надежда, че на срещата си в понеделник европейските лидери ще подкрепят предложението му за създаването на специален екип, който ще работи върху проблема.
Барозу изрази удовлетворение от факта, че Плевнелиев подкрепя реформите на съдебната система в България и подчерта, че е особено важно всички български институции да направят същото.

 

Водещи новини

Още новини