Шведски демократ напусна редиците на партията, след като заяви, че мюсюлманите не са „напълно хора“

Gettyimages
share

Мартин Стрид напусна редиците на партията „Шведски демократи“ след като заяви, че мюсюлманите не са „напълно хора“, съобщава вестник The Local, цитирани от агенция Фокус.

В рамките на национална пресконференция, политикът от Борланге изложи идеите за „човешка“ скала в диапазона „от едно до 100“.
„На единия край на скалата сте 100% човек и всичко, което е част от тази концепция. В другия край сте 100% мохамеданин", обясни Стрид. След това той допълни: „Всички мюсюлмани са някъде в скалата, а членовете на на терористичната групировка „Ислямска държава“ са близо до 100% мохамедадин“.

„Ако сте бивш мюсюлманин, то вие сте напреднали към това да бъдете човек“, коментира шведският политик. Стрид бе категоричен, че неговата цел е да „освободи мюсюлманите от исляма“.

Речта му бе записана от телевизионния оператор SVT. По-късно медията съобщи, че Стрид е призован в полицията във връзка с речта си.
Генералният секретар на партията Рихард Йомсхоф нарече изявлението на Стрид „расистко" и заяви, че очаква той незабавно да бъде изключен от редиците на политическата сила. Последва извинение от страна на Стрид за изявленията, които направи през почивните дни, но „Шведски демократи“ вече бяха съобщили, че политикът е помолен да напусне партията.

Водещи новини

Още новини