Макрон включи Франция сред страните, които признават знамето на ЕС

Булфото (Архив)
share

Френският президент Еманюел Макрон официално включи Франция сред страните, които признават символите на ЕС като знамето му, чието присъствие във френския парламент се оспорва от някои партии, предаде Франс прес.

В писмо, изпратено тази седмица до председателя на Европейския съвет Доналд Туск, Макрон обявява, че Франция се присъединява към другите 16 страни, които признават синьото знаме с 12 звезди и другите символи на ЕС.

"Много се радвам, по повод този Европейски съвет, когато някои се опитват да създават разделения и отдръпване на Франция, да потвърдя привързаността на Франция към европейското знаме и химн", заяви Макрон преди началото на днешната среща на върха на ЕС в Брюксел.

Миналата седмица депутати от "Непокорна Франция" внесоха законово изменение, според което в пленарната зала на френския парламент може да присъстват само френското национално знаме и знамето на ООН. Предложението им бе отхвърлено.

С писмото си Макрон приема Декларация 52 от Лисабонския договор, който описва символите на ЕС - знамето, химна ("Ода на радостта" от Девета симфония на Бетовен), девизът "Единни в разнообразието", еврото и Деня на Европа 9 май.

"Това е символичен и политически жест. Франция потвърждава привързаността си към европейските символи, не само знамето, а и химна или Деня на Европа", се казва в изявление на Елисейския дворец.

Знамето на ЕС бе внесено в пленарната зала на френския парламент за пръв път през 2008 г.

Водещи новини

Още новини