Меркел след четвъртата победа: Очаквах по-добър резултат

gettyimages
share

Германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че е очаквала по-добър резултат на изборите за Бундестаг, предадоха ТАСС и АФП.

Според нея влизането на националистите в парламента е ново предизвикателство. Блокът на Християндемократическия съюз (ХДС) и Християндсоциалния съюз (ХСС) ще състави правителство, увери тя. По думите й задачата на ХДС/ХСС е да си върне избирателите, преминали към крайнодясната Алтернатива за Германия (АзГ). Преди изборите партията на Меркел си бе поставила за цел да събере поне 40 процента от гласовете, припомня АФП. Според резултатите от екзитпол на германски телевизии блокът на канцлерката получава между 32,7 и 33,3 процента.

Междувременно Свободните демократи и Зелените казаха, че имат желание да се присъединят към Ангела Меркел в нейното ново правителство, предаде БТА, цитирайки ДПА. Заместник-председателят на Свободната демократическа партия Волфганг Кубицки обаче каза, че тя ще постави някои искания, преди да се присъедини към каквато и да е коалиция. Лидерът на групата на Зелените в досегашния парламент Антон Хофрайтер каза, че неговата партия има готовност да започне много сериозни дискусии с други демократични партии за съставяне на коалиция. Консерваторите на Меркел, свободните демократи и Зелените биха имали заедно мнозинство от 51-52 процента в парламента. Анализатори наричат съюза между тях коалиция Ямайка заради цветовете на трите партии в нея, напомнящи за цветовете на знамето на Ямайка.

Водещи новини

Още новини