Меркел: Европа трябва да вземе съдбата си в свои ръце

Getty Images/Guliver
share

Европа трябва да стане активен играч на международната сцена, заяви днес в Берлин германският канцлер Ангела Меркел на съвместна пресконференция с премиера на Индия Нарендра Моди, предаде ТАСС.

"Контактите със САЩ и други партньори, разбира се, са важни. Трансатлантическите отношения са от огромно значение. Но има все повече причини да вземем съдбата си в свои ръце", каза канцлерът.

Според нея Германия трябва да развива връзките си с Индия, но това не бива да става за сметка на трансатлантическите й отношения, предаде Ройтерс.

Основни теми на разговора с Моди бяха търговията, инвестициите, сътрудничеството в науката, енергетиката и борбата с тероризма, предаде ДПА. Германия е най-големият търговски партньор на Индия от ЕС. Двустранният стокооборот се оценява на близо 20 милиарда щатски долара, близо две трети от които са германски износ за Индия. Освен това Германия е един от най-големите чуждестранни инвеститори в Индия.

На последвалата пресконференция Меркел похвали Индия, че спазва Парижкото споразумение за климатичните промени и нарече Моди "много надежден партньор".

Германия е първата спирка от обиколката на министър-председателя на Индия, който ще посети още Испания, Русия и Франция, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини