Обама посрещнат като рок звезда в Берлин (видео+галерия)

Getty Images/Guliver
share

Бившият американски президент Барак Обама получи подобаващо за рок звезда посрещане с бурни овации от хиляди хора в Берлин, където участва в публичен дебат днес с канцлера Ангела Меркел, съобщи Асошиейтед прес.

Драконовски мерки за сигурност бяха взети пред емблематичната Бранденбургска врата, където Обама и Меркел се изправиха на подиум пред хиляди хора. Полицейски хеликоптери прелитаха в небето, а по околните покриви бяха наредени снайперисти.
Днешното събитие бе организирано за отбелязване на 500 години от Реформацията.

След като похвали Меркел за "невероятната работа", която е свършила, Обама защити собственото си управление и либералната демокрация, която отстояват двамата лидери.

Той спомена възхода на национализма и ксенофобията в някои части на света и каза, че "трябва да се борим срещу тези тенденции, които нарушават човешките права и потъпкват демокрацията или ограничават индивидуалните свободи".

Някои опозиционни политици отправиха критики, че с днешната изява на Обама, Меркел си е направила реклама преди парламентарните избори през септември, на които тя се бори за четвърти мандат на канцлерския пост, пише БТА.

Водещи новини

Още новини