Президентът на Франция Франсоа Оланд гласува

Getty Images/Guliver (aрхив)
share

Президентът на Франция Франсоа Оланд гласува днес на втория тур на изборите за нов държавен глава в секция в град Тюл, административен център на департамента Корез (Централна Франция), съобщи БТА, цитирайки световните агенции.

Оланд беше посрещнат от местни жители с плакат "Благодарим за вашите пет години управление". Той побъбри с хората на улицата, с ръководители на града и служителите в избирателната секция и раздаде автографи. В началото на политическата си кариера Оланд беше кмет на Тюл, а също така е избиран три пъти за депутат в Националното събрание от департамента Корез.
На първия тур Оланд също гласува в Тюл. Тогава той много бързо напусна града. Днес обаче има намерение да остане повече от шест часа в Корез, преди да отпътува за Париж. Ще посети няколко общини около Тюл и ще обядва в град Лаген с кмета Роже Шасанар, негов стар приятел.

Според вестник "Фигаро" Франсоа Оланд неотдавна се е обърнал към свои роднини в Корез да му потърсят дом, където да отсяда за по-дълго време. Едновременно с това Оланд си търси и ново жилище в Париж, тъй като в близките дни ще трябва да си тръгне от Елисейския дворец. Като бивш президент обаче ще получи кабинет на улица "Риволи".

Утре Оланд ще оглави церемонията при Триумфалната арка в памет на загиналите в боевете срещу нацистките нашественици през Втората световна война. Заедно с него в церемонията ще участва и победителят - или победителката - от днешния втори тур на президентските избори.

Водещи новини

Още новини