Германският президент отива на посещение в Израел

Gettyimages
share

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер заминава на четиридневно официално посещение в Израел. Това става в момент, когато отношенията между двете страни са обтегнати, предаде ДПА.

Преди десет дни израелският министър-председател Бенямин Нетаняху отмени среща с германския външен министър Зигмар Габриел, след като той се срещна с представители на правозащитни организации, които са критични към правителството на Израел.

Щайнмайер, който тръгва днес от Берлин, е придружаван от съпругата си Елке Бюденбендер. Предвижда се той да се срещне с Нетаняху и израелския президент Реувен Ривлин утре и да посети паметника на жертвите на Холокоста "Яд Вашем". Канцеларията на Щайнмайер коментира, че той не иска да се стигне до още по-голямо обтягане на двустранните отношения, но също така той желае да изрази тревога си от израелската заселническа политика и от развитието на събитията в близкоизточния конфликт.

Не се планира Щайнмайер да се среща с представители на двете организации, с които се срещна Габриел, раздразвайки Нетаняху. Германският президент обаче възнамерява да се срещне с писателите Амос Оз и Давид Гросман, които са критични към израелската заселническа политика в окупираните палестински територии.

Водещи новини

Още новини