България е доволна от дипломатическата служба на ЕС

gettyimages
share

България не се е присъединила към писмо на 12 членки на Европейския съюз, изразяващо неудовлетворение от работата на комисаря по външна политика Катрин Аштън.

Външните министри на Белгия, Естония, Финландия, Франция, Германия, Италия, Латвия, Литва, Люксембург, Холандия, Полша и Швеция в послание от три страници оценяват работата на дипломатическото ведомство на ЕС като незадоволително, пише електронно издание ИЮ обзървър. Дипломатите посочват като пример срещата на Блока през март. На форума, посветен на ситуацията в Либия, когато Аштън е излязла по средата на заседанието, като се оправдала със спешни ангажименти. Министрите поискаха ръководителят на външната политика да прави разписание на събитията за година напред. Също така се препоръчва Ащън и нейното ведомство да подготвя материали, които да станат основа на общите решения.
От външнополитическата служба на Блока разглеждат писмото не като критика, а като принос към по-ефективна работа на ведомството. Службата бе създадена по силата на Лисабонския договор, който влезе в сила на 1 декември 2009 г.

Водещи новини

Още новини