Манфред Вебер: ЕС да прекрати преговорите за членство с Турция

share

Турция се отдалечава от демокрацията и правовата държава. Това е проблем за Европейския съюз и ние ще променим политиката си спрямо Анкара, заяви Манфред Вебер, председател на групата на Европейската народна партия в Европарламента, предаде БНР.

"След като Турция очевидно избра грешния път на развитие, Брюксел трябва да преразгледа отношенията си с Анкара. Съвсем конкретно това означава, че преговорите за членство в ЕС, които ние все още водим, просто не могат да продължат", заяви Вебер.

Депутатът в същото време подчерта, че Турция е голяма, силна и важна страна. "Тя е наш съсед и икономически партньор", каза още Вебер. За това той апелира към задълбочен анализ на резултатите от референдума в Турция. Резултатът не означава победа за Реджеп Ердоган. Победата му съвсем не е категорична, коментира Манфред Вебер от Християнсоциалния съюз в управляващата в Берлин коалиция.

От Берлин също коментираха победата на привържениците на конституционните промени вчера. В съвместно изявление канцлерът Ангела Меркел и външният министър Зигмар Габриел призовават Анкара да води уважителен диалог.

Снимка ЕНП

Водещи новини

Още новини