Лондон въвежда нова такса, за да намали замърсяването от колите

Getty Images
share

Заради замърсяването, което убива 9000 лондончани всяка година, кметът на Лондон Садик Хан съобщи днес, че иска от 2019 г. да създаде защитена зона в столицата - нова стъпка в неговата офанзива срещу замърсяващите въздуха автомобили, съобщи Франс прес.

Тази зона на свръхниски емисии на изгорели газове ще засегне всички дизелови автомобили на над четири години и всички бензинови на над 13 години. Собствениците им ще трябва да плащат по 12,50 лири стерлинги (28,57 лв. - бел. ред.), за да шофират в центъра на британската столица.

Задължението ще важи седем дни в седмицата и 24 часа в денонощието.

"Въздухът в Лондон е смъртоносен и аз не мога да остана със скръстени ръце", заяви пред журналисти Хан, когато обяви тази инициатива. През февруари кметът на британската столица съобщи, че от октомври влиза в сила такса от 10 лири за колите, произведени преди 2006 година. Тя ще бъде в допълнение към таксата от 11,5 лири, която плащат собствениците на автомобили, за да ги карат в центъра на Лондон от понеделник по петък от 7 до 18 часа. Хан иска да засили тази мярка от 2019 г. с въвеждането на зоната на свръхниски емисии.

Водещи новини

Още новини