Разраства се скандалът около германския президент

share

Германският президент Кристиан Вулф бе подложен на остра критика от местни и международни журналистически организации, пише газета.ру.

Държавният глава на Федералната република се опитал да окаже натиск върху медии да не публикуват материали за него. Таблоидът Билд потвърди, че Вулф се опитал да спре статия за взетия от близък до президента бизнесмен заем с по-ниска лихва в размер на 500 000 евро. В средата на декември Вулф се обадил на главния редактор на вестника Кай Дикман и заплашил медията с окончателно прекратяване на отношенията с издателската къща Axel Springer, собственик на вестника, ако бъде публикуван материала за кредита. Въпреки заплахите статията излязла.

Това не е единственият случай, когато Вулф се опитвал да окаже натиск върху медии. В. Велт, собственост на същата издателска къща, вчера написа, че през лятото президентът се опитал да възпрепятства публикуването на статия във Велт ам Зонтаг, посветена на отношенията между държавния глава и доведената му сестра. Един от авторите бил извикан в резиденцията на държавния глава. Вулф в разговора на четири очи заяви, че ако статията излезе, изданието ще има големи неприятности. Този материал не бил спрян.

Според германска организация действията на Кристан Вулф заплашват свободата на словото. Опозицията в парламента в Берлин поиска оставката на президента.

Водещи новини

Още новини