Мевлют Чавушоглу: Скоро в Европа ще започнат свещени войни

Gettyimages
share

Европа ще се превърне в арена на сраженията от свещени войни. Това скандално изказване направи пред в. „Хюриет” турският външен министър Мевлют Чавушоглу в първия си коментар след изборите в Холандия.

Изборите бяха спечелени от партията на премиера Марк Рюте, който влезе в остър сблъсък с турския президент Реджеп Ердоган заради агитацията сред турската диаспора за референдума в страната, който ще се провде след месец. „Сега, когато изборите в Холандия приключиха, като погледнете многото партии, няма разлика между социалдемократите и фашиста Вилдерс. Те имат еднакво мислене. Къде ще отидете? Накъде водите Европа? Започнахте разпада на Европа. Влачите я към бездната. Скоро в Европа ще започнат свещени войни”, заяви той.

Още в края на миналата седмица влиятелната дирекция по вероизповеданията в Анкара заяви, че ще се бори срещу ислямофобията на Стария континент.

Припомняме, че вчера Чавушоглу заплаши, че Турция може да анулира споразумението си с Евросъюза за реадмисия на мигранти. По думите му също така страната е в процес на преразглеждане на споразумението за помощ на бежанците, в размер на 6 млрд. долара.

Заплахите на Чавушоглу идват на фона на острото напрежение и дипломатически конфликти между Турция и няколко европейски страни, сред които най-остри с Холандия. "Може да прекратим еднократно това споразумение. Все още не сме информирали европейските си партньори, всичко е в нашите ръце", заявява Чавушоглу. "Отсега нататък може да кажем "не го прилагаме повече и всичко е свършено", добавя той.

Водещи новини

Още новини