ЕС изработи план как да намали притока на имигранти през Средиземно море (снимки)

gettyimages (архив)
share

Европейският съюз прие план за намаляване на имиграцията по Средиземноморския маршрут, предаде БТА.

На срещата на държавниците от 28-те в Малта бяха приети мерки за ограничаване на човешкия поток от Близкия изток и Африка към Стария континент. Програмата включва засилване на помощта за либийските власти и по-специално за бреговата охрана на африканската страна, с цел пресичане на потока от имигранти. В проекта е заложена финансова помощ за създаване на безопасни лагери за бежанци в страната.

Самите лагери ще бъдат администрирани от подкрепяното от ООН правителство в Триполи. Ройтерс припомня, че вчера конкретно споразумение по този въпрос подписаха премиерът на Италия Паоло Джентилони и либийският премиер Файез ал Серадж.

ЕС също така ще помага за доброволното репатриране на бежанците, желаещи да се завърнат в своите страни, и ще работи със съседните на Либия страни за по-добър контрол на водните пътища.

ДПА припомня, че само през 2016 г. в морето са намерили смъртта си около 4500 души от общо 180 000, предприели рискованото пътуване през морето в опит да достигнат Европа.

На форума в столицата на средиземноморската островна държава Валета присъства и българският президент Румен Радев. Там той се срещна с френския си колега Франсоа Оланд, германския канцер Ангела Меркел и премиерът на Гърция Алексис Ципрас.

Водещи новини

Още новини