Няма Шенген за България, докато Гърция не подсигури границите си

Getty Images
share

Вътрешните министри на държавите членки на ЕС ще се срещнат в Люксембург на 9 юни, за да обсъдят политиката на съюза за имиграцията и за бежанците, предава "Юропиън войс". Разговорите ще се проведат преди държавните лидери да обсъдят темата на среща на 23-24 юни.

Очаква се вътрешните министри да одобрят позитивните доклади за техническата готовност на България и Румъния за присъединяване към Шенген. Унгария, която е настоящият председател на Съвета на министрите, се надява двете държави да могат да се присъединят към Шенген, след като трудностите, посочвани от Франция и Германия, бъдат преодолени. Това вероятно ще бъде най-рано през следващата година, но дата по-късно от тази година още не е посочена.

Франция и Германия оглавяват група от държави-членки, които имат опасения, че на България и Румъния им предстои да постигнат пълен контрол на границите си, и над сухопътния мост, който тяхното влизане в Шенген ще създаде между Гърция и останалата част от зоната за свободно пътуване.

Гърция все още се бори, за да подсигури морските си и сухопътни граници и получава помощ от европейската гранична агенция "Фронтекс".

„Гърция е проблемът. Докато гръцкият проблем не бъде решен, България и Румъния няма да се присъединят към Шенген”, заяви високопоставен държавен дипломат от държава-членка на ЕС.

Водещи новини

Още новини