Реджеп Ердоган: Армията ни ще остане в Кипър

gettyimages
share

Нашата армия няма да си тръгне от Кипър, каза турският президент Реджеп Ердоган, пише газета.ру.

"Северен Кипър по време на завършилите вчера преговори в Женева, на които се темата бе обединението на средиземноморския остров, показа конструктивна позиция. Представителите на Гърция обаче не демонстрираха същия подход. Ето защо, не може да става и дума за това нашите военни да се изтеглят от Кипър", мотивира се върховният главнокомандващ на въоръжените сили на югоизточната ни съседка.

По-рано днес президентът на Кипър Никос Анастиадис заяви, че Никозия ще продължи да настоява Анкара да изведе 30-те си хиляди военни от северната част на Острова на Афродита.

След продължили няколко дни преговори в швейцарския град между представители на турската и гръцката общност в Кипър, и Анкара и Атина, бе решено дебатите на бъдат продължени на ниво експерти на 18 януари.

По-рано се появи информация, че Ердоган и германският канцлер Ангела Меркел са обсъдили вариантите за регулиране на кипърската криза. Проблемът с разделението на островната държава е сред условията за турското членство в Европейския съюз.

Кипър, който е член на блока от 2004 г., блокира опитите на Турция да влезе в ЕС. Причината е окупацията на северната част от средиземноморския остров от 1974 г., където е разположена признатата само от Анкара Севернокипърска турска република.
 

Водещи новини

Още новини