Британски учен: 2017 г. ще е последната на ЕС

gettyimages (архив)
share

Европейският съюз ще се разпадне до края на тази година, каза британският експерт Марк Блайт пред Би Би Си.

Професорът по политическа икономия в университета Браун, който предсказа избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ и излизането на Великобритания от ЕС (Брекзит), мисли, че лидерът на Френския национален фронт Марин Льо Пен ще спечели избори за държавен глава през април.

"Стопанката на Елисейския дворец ще поведе яростна кампания и страната, която е сред основателите на ЕС, ще напусне блока", смята ученият. Според него има голяма вероятност Брекзит да не се състои. "До декември 2018 година, когато е крайният срок Обединеното кралство да оформи развода си с Брюксел, политическият съюз вече ще бъде в историята", каза Блайт.

Според Блайт за дезинтеграцията на ЕС ще допринесе и имигрантската криза. "Нека да припомним. Анис Амри, който уби 12 души в Берлин на 19 декември, бе застрелян в Милано. Отговорният за трагедията гражданин на Тунис премина през няколко държави от блока без да бъде проверяван по границите", каза преподавателят.

"Хората освен с икономическите проблеми, все повече се страхуват за сигурността си. Те ще поискат възстановяването на контрола по сухопътните граници", коментира Блайт.

Водещи новини

Още новини