Столтенберг: НАТО приветства всяко успокояване на тона от страна на Русия към САЩ

Getty Images/Guliver
share

Приветствам всяко успокояване на тона, това би могло да бъде първа стъпка към по-добър диалог. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пред журналисти по повод изявленията на руския президент Владимир Путин след избирането на новия държавен глава на САЩ Доналд Тръмп.

Важно е какви действия ще наблюдаваме от Русия. Не искаме нова студена война, целим по-конструктивни отношения с руската страна, добави Столтенберг. Една от причините да искаме да разговаряме с Москва е да обсъдим въпросите, по които мненията ни се разминават, посочи той. По неговите думи е важно повишаването на прозрачността и предвидимостта в отбранителната област да бъде постигнато с прилагането и подобряването на съществуващите механизми.

В отговор на въпрос Столтенберг поясни, че намирането на решение по въпроса с Кипър не е предварително условие за повишаването на сътрудничеството между ЕС и НАТО. Силно подкрепям усилията под егидата на ООН за постигането на решение за острова, все още е рано да се каже дали ще има успех, посочи генералният секретар.

Той съобщи, че на започващата днес в Брюксел двудневна среща на външните министри от пакта основна тема ще бъде сътрудничеството между Европа и Северна Америка. Предвижда се министрите да одобрят 40 предложения за общи действия на ЕС и НАТО в десетки области, сред които са хибридните заплахи и киберсигурността, пише БТА.

Водещи новини

Още новини