Турция: Който е против нашето членство в ЕС, е расист

gettyimages (архив)
share

Всеки, който призовава за замразяване на преговорите ни с Брюксел за членство в Европейския съюз, е расист. Това каза турският министър по европейските въпроси Омер Челик, пише газета.ру.

Според члена на кабинета в Анкара отношенията между неговата държава и блок в момента преживяват деликатен период. Турция бе подложена на остри критики от Брюксел заради задържането на 12 депутати в Меджлиса от прокюрдската Демократическата партия на народите – втората по големина опозиционна сила в турския парламент. Властите обясниха арестите на законодателите с тяхната подкрепа за забранената Кюрдска работническа партия (ПКК). Турският президент Реджеп Ердоган по-рано обвини Европа, че помага на ПКК.

Кипър, който е член на ЕС от 2004 г., блокира опитите на Турция да влезе в блока. Причината е окупацията на северната част от средиземноморския остров от 1974 г., където е разположена признатата само от Анкара Севернокипърска турска република. Турция подаде заявка за членство в ЕС през 60-те години на ХХ век, но преговорите бяха прекъснати от Анкара две десетилетия по-късно.

Водещи новини

Още новини