Ангела Меркел ще се кандидатира за 4-ти мандат догодина?

gettyimages (архив)
share

Висши партийни съюзници на германския канцлер Ангела Меркел дават все повече сигнали, че очакват тя да се кандидатира за четвърти мандат на парламентарните избори догодина, въпреки че популярността й намаля заради имиграционната криза, съобщи Ройтерс.

Шестдесет и две годишната Меркел, която заема поста от 2005 г., многократно отказва да коментира дали ще се кандидатира през 2017 г., като посочва единствено, че ще обяви намеренията си в подходящия момент. Миналия месец обаче тя каза, че все още е мотивирана. Висш съюзник на Меркел заяви, че не вижда никаква реалистична алтернатива за председател на Християндемократическия съюз (ХДС). Човекът на този пост е логичният кандидат на партията за канцлер.

"Доколкото знам, няма друг, който се подготвя да се кандидатира за председател на ХДС", каза генералният секретар на партията Петер Таубер в отговор на въпрос дали очаква друг освен Меркел да се яви на изборите за председател на партията на конгреса й през декември. В интервю за вестник "Тагесшпигел" в неделя Таубер изтъкна позицията на Меркел, че постовете председател на партията и канцлер трябва да бъдат заемани от един човек.

Министърката на отбраната Урсула фон дер Лайен, членка на ХДС, която често е споменавана като вероятен наследник на Меркел, каза на събрание на висши военни вчера, че се надява да запази настоящия си пост и след изборите. Министър-председателят на германската провинция Саар и член на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер заяви, че на изборите за председател на партията "ще има една жена кандидат" и тя ще бъде избрана с голямо мнозинство.

Въпреки че Меркел е смятана за един от най-успешните канцлери след обединението на Германия, нейната популярност намаля след решението й миналата година да допусне стотици хиляди имигранти в страната, отбелязва Ройтерс. Социологическо проучване на агенция "Инфратест димап", публикувано на 6 октомври, обаче сочи, че 54 процента от германците са доволни от работата й - ръст от 9 пункта спрямо септември.

Водещи новини

Още новини