Протест в Унгария

Gettyimages (архив)
share

Хиляди хора се събраха вчера вечерта в столицата на Будапеща, за да протестират срещу закриването на най-големия вестник на левицата "Непсабадшаг", предаде БТА, позовавайки се на АП и ТАСС.

Вчера беше съобщено, че изданието се закрива заради загуби, възлизащи на 5 милиарда форинта /18,4 милиона долара/ от 2007 г. насам. Журналистите казаха, че не са били предупредени за закриването. Но се появиха спекулации относно това, че изданието се закрива броени дни след критични публикации към правителството. В последните дни изданието разказа за екстравагантните пътувания на висш министър и за скандал от лично естество, свързан с председателя на Националната банка, припомня АП.

"Непсабадшаг" беше пуснат на пазара през 1956 г. и беше под контрола на управляващата Унгарска комунистическа партия до 1989 г. През 2008 г. тиражът му беше 115 000 броя, а през 1985 г. - 270 000 броя. През последните години тиражът му беше едва 40 000 броя. Вестникът е част от издателския концерн Медиауъркс, който принадлежи на частната австрийска инвестиционна компания Виена кепитъл партнърс.

Водещи новини

Още новини