Никола Саркози: Вече имаме две Европи (обновена)

share

Вече имаме две Европи, каза френският президент Никола Саркози, предаде Би Би Си.

В интервю пред парижкия в. Монд държавния глава на Франция заяви, че Европа вече е минала на две скорости. Той попита дали Великобритания иска да остане в единния пазар на Стария континент. "Ние се нуждаем от Обединеното кралство. Европа ще загуби много, ако Великобритания излезе от Европейския съюз. За щастие, това не влиза в нашия дневен ред." Според него юридическата рамка на фискалния съюз ще бъде готова след две седмици.

Изказването на Саркози идва след намерението на британския премиер Дейвид Камерън да не участва във фискалния съюз, създаден в петък в Брюксел. Ръководителят на британското правителство ще отговаря на въпроси в Камарата на общините защо не е подкрепил решението на другите членки на ЕС.

По-късно днес еврокомисарят по икономическите въпроси Оли Рен днес изрази съжаление за решението на британския премиер Дейвид Камерън да наложи вето върху новото европейско споразумение за засилване на фискалната и икономическа интеграция в ЕС. Според финландския дипломат решението на премиера може да се отрази негативно и на британците.

Водещи новини

Още новини