ЕК: Искаме да възстановим газовите преговори с Киев и Москва

gettyimages (архив)
share

Европейският съюз е заинтересован от възстановяването на преговорите с Русия и Украйна за газовите доставки, заяви заместник-председателят на Европейската комисия, отговарящ за въпросите на енергийния съюз на 28-те Марош Шефчович, предаде ТАСС.

"Форматът Брюксел-Киев-Москва доказа своята ефективност. За всички страни е добре да седнем на една маса и да обсъдим доставките а синьо гориво. Тристранните преговори са от полза и за Русия, като износител, и за Украйна, като транзитна страна, и за Европейския съюз – като основен вносител на газ", допълни словашкият дипломат. "И трите страни са заинтересовани по този въпрос да има предсказуемост. Според него преговорите трябва да се подновят преди началото на отоплителния сезон. Ето защо очаквам да обсъдим въпроса с представител на Москва в близките седмици", посочи още той.

Тристранните преговори Русия, Украйна и ЕС за транзита на синьо гориво в Европа започнаха през 2014 г. Тогава Москва отмени отстъпките за Украйна и въведе системата за предплатени доставки.


 

Водещи новини

Още новини