Николай Василев: Бюрократите в Брюксел не решиха нито една криза през последните години (видео)

Булфото (архив)
share

Ако във Великобритания се свика нов референдум, ще стискаме палци. Шотландия най-вероятно ще се отдели и Дейвид Камерън ще остане в историята като човека разбил два съюза - ЕС и Великобритания.

Това каза в сутрешния блок на БТВ бившият икономически министър Николай Василев. Никоя европейска държава не подкрепя Брекзита. Има опасност от разпадане на целия ЕС. Това няма да стане днес, но утре може би да. Трябва още време, за да можем да правим сериозни изводи. Ясно е, че бавността на континентална Европа има нужда от реформиране. ЕС не успя да реши бързо нито една криза през последните години. Говоря за финансовата криза от 2009 година, положението на Гърция, бежанците, даде пример Василев. Бюрократите в Брюксел са прекалено много. Ще направя едно предложение: Ако се махнат половината бюрократи, а на другата половина им се намалят заплатите, 500 млн. европейци ще заобичат повече ЕС, каза още той.

Социологът Мира Радева също направи коментар по темата. Съвремената епоха има много ясен вододел. Това е прехода от феодалното общество към буржоазната държава. Тогава е имало хора, които не са искали да се местят от своето село и са искали да си говорят само със съселяните си. Имало е и хора, които са искали да работят за националното развитие. Сега положението е същото. Аз разбирам хората, които подкрепиха Брекзита. ЕС се оказа една огромна, бавна и бюрократична организация, която има нужда от сериозни реформи. Много неща дразнят в ЕС, категорична беше тя.

Водещи новини

Още новини