Българското посолство в Атина: Не се качвайте на опасни и незаконни лодки

share

Кризисен щаб във връзка с общата стачка на най-големите профсъюзи в Република Гърция е сформиран в българското посолство в Атина и в консулството ни в Солун. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.

Българското посолство в Атина предупреждава българите, които са блокирани от стачка там, да не се качват на нереглементиран плавателен транспорт, какъвто се предлагал в засегнатите райони.

"Получава се информация за нерегламентирани курсове на плавателни съдове, които е възможно да са ненадеждни и следва да се подходи с внимание за претоварване и спекула с цените". Оттам уточняват, че големи туристически групи ще бъдат превозени с кораба „Мариана", който събира около 60 пътници и ще прави курсове от пристанище Кавос към Игуменица. За подобряване на положението на блокираните граждани на остров Керкира (Корфу) са увеличени полетите в посока Атина и Солун, където има въздушен транспорт.

Работи редовната фериботна връзка с остров Тасос. Всички фериботни линии Кавала-Тасос-Кавала се движат по график. Работи и връзка до Албания, Саранда, откъдето на около 30 километра се намира гръцката граница. Корабът пътува два пъти дневно в 09.00 и в 18.00 ч. Билетите за превоз на автомобили са изчерпани до вторник - 10 май, а дотогава на него могат да се качват само пътници без автомобили.

В резултат на стачката, която засяга морския транспорт в страната, има сигнали за блокирани български граждани на няколко гръцки острова.Съгласно постъпващата информация, най-тежко е положението на остров Керкира (Корфу), където има близо 10 автобуса с наши съграждани, които не могат да напуснат острова.

На 7 май българското посолство проведе разговори с отдела за борба с кризите на гръцкото външно министерство и с министерството на търговския флот, които уведомиха следното: "Възможно е стачните действия на работещите в морския транспорт да бъдат прекратени в неделя, 8 май, вечерта, с 24 часа по-рано от първоначално обявеното. Дотогава единствената възможност за българските граждани да напуснат гръцките острови, е да използват самолетен транспорт, където има такъв.

Българското посолство в Атина и консулството в Солун са в постоянна връзка с гръцките власти с цел оказване на своевременно съдействие на засегнатите граждани и разрешаване на създалата се ситуация.

Българските граждани могат да се свържат със задграничните ни представителства в Гърция на следните телефони:

Посолство на Република България в Атина - Тел.: +30 6937 096 220; Генерално консулство на Република България в Солун - Тел.: +30 6973330133.

Водещи новини

Още новини