Папа Франциск се срещна с тежкоболно момиченце

Getty Images/Guliver
share

Папа Франциск се срещна с тежкоболно американско момиченце благодарение на дарение от турските авиолинии, предадоха Франс прес и БТА.

Малката Елизабет "Лизи" Майърс, която е на 6 годинки, страда от рядкото генетично заболяване Синдром на Ешър тип 2. Болестта е нелечима и постепенно причинява загуба на слуха и увреждания на ретината, които водят до слепота. Мечтата на детето била да се срещне с папа Франциск. Лизи много го харесвала като човек и била впечатлена от начина, по който Франциск общувал с малки деца.

Историята на детето, което живее в град Белвил, в щата Охайо, била разказана в американското списание "Пийпъл". Изпълнителен директор на авиокомпания Търкиш еърлайнс я прочел случайно и се заинтересувал от случая. Така авиокомпанията подарила на семейството четири самолетни билета с правото те да изберат до къде да пътуват. Семейството веднага избрало Рим, за да може Лизи да се срещна с папата.

Днес главата на Римокатолическата църква прие детето по време на общата си аудиенция. Той размени няколко думи с него, после погали лицето и затворените очи на Лизи и я благослови. След това й подари броеница. След вълнуващата среща с папата семейството на Лизи планира да я разведе из музеи и исторически обекти в Рим. Родителите на Лизи разказват, че тя се интересува от изкуство. Бащата на детето споделя, че семейството му произхожда от село край италианската столица.

Водещи новини

Още новини