Атентаторите в Брюксел - съседи на българи

share

Терористите, които окървавиха Брюксел, са живеели в квартал „Скарбек”, където е съсредоточена голяма част от българската емиграция.

„Там има много наши строители, водопроводчици и дори проститутки”, заяви пред в. „Телеграф” Александър Станчев, който работи в Европарламента.

Именно във въпросния квартал е израснал 24-годишният белгиец Наджим Лашрауи, който е направил бомбите, взривени на летището и в метрото на Брюксел от братята Бакрауи.

В адските машини е имало експлозив, наречен "Майката на сатаната", който е използван и при атентата в Париж на 13 ноември, когато загинаха 130 души. Същият експлозив, известен още като ацетон пероксид, е бил употребен за адските машини, които поразиха лондонското метро на 7 юли 2005 г.

В една от обискитените квартири бе намерен 50 литра ацетон пероксид, 30 литра кислородна вода, взриватели, 15 кг бомба с пирони, автомат "Калашников" и знаме на ИД. В кошче за боклук в същата явка било открито и прощално писмо на Ибрахим Бакруи. В бележката пише: "Не знам какво да правя. Бързам. Аз съм беглец. Търсят ме навсякъде. А ако се предам, ще свърша в някоя килия".

Водещи новини

Още новини