Стотици ислямофоби протестираха в Антверпен

Getty Images/Guliver (архив)
share

Над 300 екстремисти от фламандския клон на антиислямското движение ПЕГИДА протестираха днес по улиците на северния белгийски град Антверпен срещу това, което те наричат ислямизация на Европа и злоупотреба с правото на убежище, предаде Франс прес.

Протестиращите, някои от които идваха от Холандия, проведоха шествие срещу тероризма, ислямизацията и злоупотребите с правото на убежище. Някои от тях носеха голям плакат с надпис "Мохамед не е добре дошъл" с карикатура на пророка основал исляма, който носи бомба вместо чалма.

Повечето говорили пред събралите се споменаха за насилието в германския град Кьолн през новогодишната нощ, което се приписва на бежанци или нелегални имигранти.

Сред протестиращите имаше представител на "Влаамс беланг" ("Фламандски интерес"), основната германска крайнодясна партия. На шествието присъстваше и Луц Бахман, основател на движението ПЕГИДА, съобщава агенция "Белга".

Стотина противници на ПЕГИДА проведоха контрапротест в Антверпен през същото време, като призоваха за солидарност с бежанците.

На организираната от ПЕГИДА демонстрация в Кьолн днес се събраха около 1700 души, но сблъсъци по време на протеста принудиха полицията да използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне протестиращите, отбелязва АФП.

Водещи новини

Още новини