Бъркаме уискито на Гърция, Турция и Кипър

Getty Images/Guliver
share

Българските нелегални цехове, специализирани в забъркването на почти всички популярни марки уискита и водки, са започнали да работят за износ към Гърция.

Тубите с нашенско шотландско, ирландско, включително тенеси и бърбън, който има по-специфичен вкус и съответно е по-труден за фалшифициране, се товарели на ТИР-ове с дървен материал и се изнасяли към ГКПП „Кулата“, пише „Телеграф“. Така стотици българи, които са избрали да прекарат празниците в южната ни съседка, са пили родно менте, но не са разбрали.

Част от групите, които нямали ресурс да организират производството, изнасяли само чист спирт за Гърция, Кипър и Турция, с него се забърквали ментетата. У нас го купували без документи на цени от 1,70 лв., а зад граница го продавали за над 4 лв. Спиртът можел да бъде оцветен, за да изглежда например като препарат за миене, след което лесно можел отново да се пречисти.

Основните клиенти зад граница били ол инклузив хотелите и заведения с голяма консумация на алкохол.

Водещи новини

Още новини