Папа Франциск отправи традиционната благословия "Urbi et Orbi"

gettyimages
share

Папа Франциск отправи днес от главната ложа на базиликата "Свети Петър" във Ватикана благословията "Urbi et Orbi" (от латински "Към града (Рим) и към Света").

Тя се отправя на Коледа, на Великден и по други тържествени поводи. Това е първата благословия, която произнася всеки новоизбран папа, а формулировката се използва и в някои официални документи, за да се изтъкне тяхното огласяване по всички краища на света. Текстът е само на латински и съдържа формула за временно опрощаване на всички грехове на присъстващите на площад "Свети Петър", както и на онези, които приемат благословията чрез медиите.

"Нека Светите апостоли Петър и Павел, на чиято власт ние се осланяме, се застъпят за нас пред Бога. Чрез молитвите и заслугите на винаги блажената Дева Мария, на блажения Свети архангел Михаил, на блажения Йоан Кръстител, на Светите апостоли Петър и Павел и на всичко светии, нека Всемогъщият Бог се смили над вас и прости всичките ви грехове, а Исус Христос ви изведе до вечния живот.
Всемогъщият и милосърден Бог да ви позволи индулгенция, опрощение и помилване за всички ваши грехове, (да ви даде) период на искрено и плодотворно покаяние, винаги разкайващо се сърце и промяна в живота, милостта и съвета на Светия Дух, както и неизменно упорство в добрите дела.

Нека благословията на Всемогъщия Бог, Отец, Син и Свети Дух, да се спусне над вас и завинаги да бъде с вас," гласи благословията, като всеки ред от нея завършва с "Амин".

Водещи новини

Още новини