Група младежи възраждат коледуването в Ловеч

  • 24 декември 2015 19:28

  • 1901
  • 1
Група младежи възраждат коледуването в Ловеч
© Булфото (архив)

Група младежи възраждат коледуването в Ловеч. За шеста поредна година коледарите ще влязат в къщите на различни стопани и ще огласят улиците на града с коледни песни и наричания.

Инициатор на възобновяването на българската фолклорна традиция е 32-годишният Мирослав Жилевски от Ловеч, станеник на дружината. "Обичаят се възроди преди пет години, тази ще е шеста. Събираме се приятели, няма конкретни хора, които да бъдат поканени в коледуването, желае се инициатива, добър дух и желание за пеене. Коледуването е стар български традиционен обичай, едно време са гонили духовете на Бъдни вечер срещу Коледа. Ние на 25 декември обикаляме целия град, имаме си адреси, на които хората ни очакват, приготвили са ни краваи, раздават ни традиционни храни, някои дават пари за здраве", допълва Жилевски, цитиран от БТА.

По думите му групата на коледарите в Ловеч е от 10 до 15 души. Във всеки дом изпълняват песни за прослава на стопаните и благопожелание. Пеят се песни за всеки от семейството Ч от най-възрастния до най-малкия. Песните са за здраве и дълъг живот, за имот, за благополучие, любов и късмет, а видно място в песните заемат пожеланията и благословиите.

"В народна носия се чувствам най-добре. Обичам старите обичаи, родолюбец съм. Тук аз съм възродил коледуването, но по селата обичаят съществува. Надявам се след време към дружината да се присъединят и деца, които да водят обичая", казва още станеникът, който свири на гайда. Коледарите ще тръгнат утре /25 декември/ от рано сутринта, като по обяд те ще бъдат в централната градска част, на покрития мост ще изиграят хоро.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
1901 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2015.12.25 | 11:43

1
TIJA YNACI S TIA GEGI DA VLEZAT U PARLAMENTA I SURVAI SURVAI PO DEPUTATSKITE KTATUNI I GURBINI BOI BOI

Добави коментар

Водещи новини