Словенците на референдум за гейбраковете: Не!

gettyimages (архив)
share

Словенците отхвърлиха на референдум предложението еднополовите бракове да бъдат легализирани, предаде Би Би Си.

При преброяването на 99,9 процента от действителните бюлетини срещу идеята лица от един и същи пол да се вричат във вечна вярност са се обявили 63,48 от участниците в допитването, което се проведе вчера. В същото време се отбелязва, че избирателната активност по време на референдума е била ниска – 36,18 на сто.

"Ние трябва да защитим нашите деца. Може да дадем на хомосексуалистите някои права, като в същото време трябва да запазим традиционното семейство", казва представителката на консервативната партия "Нова Словения - Християнска народна партия" Людмила Новак.

От своя страна президентът на страната Борут Пахор и премиерът Мирослав Церар се бяха обявили в полза на узаконяването на гейбраковете. Парламентът в Любляна през март 2015 г. одобри закон, в който е заложено, че бракът е съюз между две лица, а не само между мъж и жена. Противниците на нормативния акт обаче подеха кампания и можаха да проведат референдум.

Резултатите от допитването забраняват на парламента в едногодишен период да разглежда въпроса за узаконяването на браковете между лица от един и същи пол. Това е вторият референдум по този въпрос в Словения. През 2012 г. жителите на европейската страна отново гласуваха против.

По данни на британската медия еднополовите бракове са легализирани в 18 държави в света, като 13 от тях са европейски.

Водещи новини

Още новини