Руска медия: Париж има шансове да сближи САЩ и Русия

gettyimages
share

От самото начало на сирийския конфликт световните сили предприемат най-сериозни опити да формират коалиция срещу групировката "Ислямска държава" (ИД). Ролята на посредник бе поета от френския президент Франсоа Оланд, пише "Комерсант".

Тази седмица френският държавен глава ще обсъди възможността за сплотяване на силите срещу ИД с лидерите на Великобритания - Дейвид Камерън, САЩ - Барак Обама, Германия - Ангела Меркел и Русия - Владимир Путин. След терористичните атентати в Париж Франция търси пътища към ново сближаване с Руската федерация, намирайки опора в традиционните специални отношения с Москва, отбелязва наблюдател на вестника.

След атентатите в Париж и взривяването на руския А321 Русия и Франция се озоваха в една лодка пред заплахата на международния тероризъм. Освен това не само Франция, но и Европа като цяло са уморени от бавнопротичащата конфронтация с Москва и президентът Оланд ще играе ролята на посредник, опитващ се да измъкне отношенията от проточилата се криза. Ще успее ли Оланд да убеди Барак Обама - не се знае, но позицията на САЩ също започва да омеква, коментира политоложката Надежда Арбатова. Според нея при това положение Оланд ще се опита да направи крачка напред въз основа на традицията в руско-френските отношения, "по съветско време дала възможност на Париж да се нареди сред пионерите на разведряването в международните отношения". "За Оланд това е шанс да сплоти нацията и да направи нещо значимо - да нормализира отношенията с Русия", смята Арбатова.

Широка международна коалиция, която да действа в региона на законно основание, без да нарушава международните норми - това е развитието на ситуацията, за каквото настоява Москва, изтъква електронният в. "Дни".

Неслучайно все по-често наричат Русия основен участник в борбата с терора. "Каквото и да мислите за руснаците, те единствени могат и желаят да извършат нещо значимо в борбата с тероризма", цитира "Дни" бившия френски дипломат Симон дьо Галбер, говорил пред американското издание "Нешънъл интерест".

В тази връзка се очаква Париж да сътрудничи най-тясно именно с Москва в борбата срещу ИД. "Според мен трудно бихме обвинили французите, че търсят възможност за координация с Москва. Особено след като президентът на САЩ Барак Обама отправи сигнал, че нападенията срещу Париж няма да станат събитие, което да оправдае промяна на стратегията на САЩ в Сирия", пише експертът.

Водещи новини

Още новини