Българин във Франция: Атаките в Париж са удар срещу западното общество

gettyimages
share

Акцията е мислена да удари символите на една цивилизация, на едно общество, което има своя начин на живот, който се отхвърля в момента.

Това коментира пред Дарик българинът Стефан Манов, сътрудник на радиото в Тулуза, който от години живее във Франция. „Атаките в Париж са мислени така, че не да погубят 100 или 200 души, а да ударят символите на една цивилизация, на едно общество, чийто начин на живот се отхвърля. След удара през януари срещу свободната преса, трагедията от последната нощ е удар срещу западното общество”, заяви той.

Манов разказа още, че тази сутрин във Франция се наблюдава спокойствие, „едно отрезвяване и решимост, че тероризмът не може да ни победи”. „Животът продължава и може би в това е силата на нашите западни демокрации”, коментира още той. Информациите за жертвите и пострадалите след кървавите атаки все още са противоречиви. Посочва се, че до момента най-малко 129 души са загинали, над 200 са ранени, 80 от които са в тежко състояние.

Манов разказа, че френските медии все още, говорят за извършителите като за „потенциални терористи”. И въпреки че се появи официално съобщение от Ислямска държава, в което тя поема отговорност за атентата, френските власти, все още не коментират темата категорично.

Водещи новини

Още новини