ЕС замрази за 4 месеца повечето си санкции срещу Беларус

Getty Images/Guliver
share

Европейският съюз замрази днес за период от 4 месеца по-голямата част от своите санкции срещу Беларус, предаде ТАСС, като се позова на пресслужбата на Съвета на ЕС.

Решението бе одобрено официално чрез писмена процедура от постоянните представители на страните членки. То бе взето след освобождаването на политически затворници в бившата съветска република през август и в контекста на подобряването на двустранните отношения в последно време, се отбелязва в комюникето.

Очаква се документът да публикуван в официалния вестник на ЕС утре и решението да влезе в сила вдругиден. Европейският съюз замразява за четири месеца санкциите срещу 170 физически лица, включително президента Александър Лукашенко, и три юридически.

Остават обаче в сила санкциите срещу четирима бивши високопоставени представители на властите, включени в черния списък заради обвинения, че са преследвали опозиционери. Оръжейното ембарго срещу Беларус освен това също се запазва.
"Санкциите може отново да бъдат задействани във всеки момент, ако това бъде оправдано", даде да се разбере по-рано френският държавен секретар по европейските въпроси Арлем Дезир.

Санкциите на ЕС срещу Беларус се продължават с нови 12 месеца всяка година. Поредният едногодишен период изтича на 31 октомври.
На 22 август беларуският президент помилва шестима политически затворници. Освен това не са регистрирани нови случаи на политически репресии след преизбирането му за пети пореден мандат по-рано този месец.

Водещи новини

Още новини