България, Сърбия и Румъния трябва да работят заедно за подобряване на сигурността в региона (видео)

  • 22 октомври 2015 16:07

  • 1698
  • 0
България, Сърбия и Румъния трябва да работят заедно за подобряване на сигурността в региона (видео)
©

България, Сърбия и Румъния трябва да работят заедно за подобряване на сигурността в региона, поради засиления миграционен натиск. Това заяви днес народният представител и член на Комисията по външни работи Настимир Ананиев на среща на Комисиите по външните работи на трите съседни държави.

Според него трите страни могат да са фактор за решаването на миграционната криза само като обединят усилия.

Освен външно-политически въпроси, на срещата бяха обсъдени и възможностите за икономическо сътрудничество между трите държави. Трите парламентарни комисии изразиха готовност да си сътрудничи на парламентарно ниво и да подкрепят Сърбия за влизането й Европейския съюз, споделяйки с нея българския и румънския опит.

Икономическо развитие и реализацията на енергийни проекти бяха обсъжданите теми. Освен това бе коментиран и засиленият миграционния натиск, като проблем за цяла Европа и нашата подготовка за опазване на външната граница на ЕС, съобщи репортер на Новини.бг.

"Трябва да работим заедно, за да повишим ефективността и престижа на държавните институции и на националните ни парламенти", отбеляза председателят на Комисията по външна политика в 43-ото Народното събрание Джема Грозданова. По думите й с осъществяването на стратегическите за България, Сърбия и Румъния проекти ще бъде осигурена необходимата енергийна диверсификация по отношение на източниците, доставките и сигурността.

По време на разговора председателят на Комисията по външна политика в Националното събрание на Република Сърбия Александра Джурович посочи, че с население от около 35 млн. души трите страни имат съществена роля както за икономическата стабилност на региона, така и на европейския пазар. "Заедно можем да участваме в решаването на важни политически въпроси, но от значение за нашите граждани са също инвестициите в транспорта, туризма и изграждането на електроенергийни и газови интерконектори", допълни тя.

Сръбските парламентаристи изразиха благодарността си към България и Румъния за оказаната подкрепа по пътя на западната ни съседка към европейска интеграция и пълноправно членство в Европейския съюз.

Инфраструктурните проекти като паневропейския транспортен коридор X, както и изграждането на магистрала Букурещ – София – Белград бяха определени като основни приоритети.

Председателят на Комисията по външни отношения към Сената на Румъния Петру Филип отчете огромния потенциал на река Дунав като елемент от политиката и икономиката на региона. Според него по този начин са предоставени прекрасни възможности за развитие, с което Западните Балкани и Черноморският регион ще се превърнат в изключително важна геополитическа зона.

В рамките на срещата Джема Грозданова определи като възможно тристранният формат да бъде разширен и с други държави от региона. Сигурността на нашите собствени страни е такава, каквато е сигурността на нашите съседи, заяви председателят на парламентарната Комисия по външна политика.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1698 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини