Франсоа Оланд: Съкращенията в Air France може да бъдат избегнати

gettyimages
share

Има шанс съкращенията във френския национален авиопревозвач Air France да бъдат избегнати, каза президентът на страната Франсоа Оланд, предаде РИА Новости.

Държавният глава призова ръководството на компанията и профсъюзите да седнат на масата на преговорите и да стигнат до споразумение. По-рано мениджърите обявиха за предвиждано за следващата година освобождаване на 1000 работници и служители.

"Ние можем да предотвратим уволненията, ако пилотите положат съответните усилия, ако ръководството на Air France коригира своите предложения и ако наземният персонал осъзнае колко е сериозна ситуацията", заяви Оланд. "Призовавам да се направи всичко възможно, за да бъдат избегнати съкращенията и работещите да направят отстъпки", допълни той. Стопанинът на Елисейския дворец също така призова базираната в Париж компания да възвърне своята конкурентоспособност.

Планът за преструктуриране на Air France предизвика остри протести в началото на октомври, като се стигна и до сблъсъци. Проектът бе персоналът да бъде намален с 3000 души и съкращаване на полетите на дълги разстояния с 10 процента. Следващо заседание на Управителния съвет е насрочено за 22 октомври 2015 г.

Авиокомпанията е създадена през 1933 г. , като в момента тя дава работа на около 58 000 души. През Air France се сля с холандската KLM. Новата фирма извършва полети в 124 държави и през 2014 г. е превозила над 87 млн. пътници.

Водещи новини

Още новини