Европейската комисия работи над преразглеждане на законодателството за "новите храни", след като предишно предложение се провали заради опозицията срещу животинското клониране. Ново проучване показва, че домашните мухи, щурци и копринени буби могат да бъдат безопасни, хранителни и по-екологични алтернативи на пилешкото, говеждото или свинското месо. То е направено по поръчка на Европейската комисия, съобщава "Ройтерс", цитиран от БТА.
Все пак е по-малко вероятно те да бъдат намерени в старателно контролираните европейски ресторантски менюта, отколкото в храната за животни.
От комисията са се обърнали към Европейския орган за безопасност на храните да проучи безопасно ли е да се консумират насекоми. Научното мнение на органа, публикувано днес, е че от употребата на насекоми като източник за храна и фураж има потенциални ползи за околната среда, икономиката и хранителната безопасност. Отглеждането на насекоми, предназначени за храна, може да доведе до по-ниски нива на парникови газове и амоняк, отколкото отделяните при отглеждането на добитък и прасета, и до по-висока продуктивност в преобразуването на хранителни вещества в протеини.
Според доклада на Европейския орган за безопасност на храните сред видовете насекоми с най-голям потенциал за човешка храна и животински фураж в Европейския съюз са домашните мухи, брашнените червеи, щурците и копринените буби.