Съюзник на Силвио Берлускони поиска предсрочни избори

gettyimages
share

Лидерът на участващата в италианското правителство партия Северна лига Умберто Боси заяви днес, че би предпочел да има предсрочни парламентарни избори, а не да се назначава съставен от технократи правителство със задачата да се справи с икономическата криза, съобщи Ройтерс.

Боси направи изказването след дискусия с президента Джорджо Наполитано, който проучва мненията за най-добрия начин за справяне с кризата. Мнозина предполагат, че министър-председателят Силвио Берлускони и ключовият му съюзник Боси искат да запазят разклатеното правителство до Коледа, а после да се подготвят за предсрочни избори през пролетта.
Наполитано заяви, че всички основни партии в Италия са наясно със сериозността на проблемите, които изискват спешни мерки, и с необходимостта от съгласувани усилия за стимулиране на растежа и намаляване на огромния държавен дълг. По думите му обаче опозицията настоява за правителство на националното единство, докато управляващата коалиция смята, че няма алтернатива на сегашното правителство.

Водещи новини

Още новини