Реакции от Франция и Германия на въздушните удари в Сирия

Gettyimages/Gulliver
share

В Сирия трябва да се нанасят удари по "Ислямска държава", не по други, призова френският президент Франсоа Оланд по повод започналите вчера руски въздушни удари в Сирия, предаде Франс прес.

Изказването на Оланд идва ден преди срещата му с руския президент Владимир Путин в Париж.

"Ставащото отново потвърждава, че, първо, трябва да има политически преход без Башар Асад, второ, че сирийският режим незабавно трябва да спре да бомбардира цивилно население и трето, въздушните удари да се нанасят срещу ИД. Всички удари, който и да ги нанася - мишената трябва да е ИД, а не други", заяви френският президент.

Френският премиер Манюел Валс също заяви, че в Сирия трябва първо да се унищожат обектите на ИД и добави, че това, за жалост, не е руската позиция.

Въпреки това Владимир Путин остава партньор при намирането на трайно политическо решение, на преход с умерената опозиция и представители на режима, добави френският премиер.

Решаването на сирийската криза трябва да стане с общи усилия. Русия трябва да избягва едностранни действия, заяви германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от ТАСС.

"Вместо едностранни решения, като решението на Русия да започне военни действия в Сирия, е необходимо Русия да започне да осъществява политически мерки. Ние смятаме, че в Сирия трябва да има преходен период. Така ще се излезе от задънената улица", каза германският външен министър, цитиран от БТА.

Водещи новини

Още новини