Столтенберг: Москва да си сътрудничи с Вашингтон в борбата срещу "Ислямска държава"

Getty Images/Guliver
share

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази днес безпокойство от "значителното засилване" на военното присъствие в Сирия и призова Москва да играе конструктивна роля и да си сътрудничи със САЩ в борбата срещу "Ислямска държава".

Смятам, че първият етап (за Русия) трябва да бъде да се срещне със САЩ и да каже ясно какви са намеренията й, да се опита да сътрудничи и да има градивен принос в полаганите от САЩ усилия за борба с ИД, каза Столтенберг в интервю за Франс прес в централата на алианса в Брюксел, предаде БТА. "Важно е Русия да обяви ясно какви са намеренията й", повтори той.

Мога да потвърдя, че е налице значително увеличаване на руското военно присъствие в Сирия с различни видове въоръжение, самолети, изтребители, системи за противовъздушна отбрана, най-модерна военна техника, уточни Столтенберг. Все още е твърде рано да се каже какво точно ще правят те там, но фактът, разбира се, буди безпокойство, добави той.

"Приканвам Русия да играе конструктивна и кооперативна роля в борбата срещу "Ислямска държава", а не да подкрепя режима на Асад, тъй като този режим е част от проблема", отбеляза ръководителят на алианса.

Столтенберг приветства факта, че са осъществени няколко контакта между САЩ и Русия - между американския държавен секретар Джон Кери и руския външен министър Сергей Лавров.

Миналата седмица американският министър на отбраната Аштън Картър разговаря по телефони с руския си колега Сергей Шойгу, което също спомогна за началото на военен диалог, припомня АФП.

Водещи новини

Още новини