Германският вицеканцлер: Европа се покри със срам

Getty Images/Guliver
share

Германският вицеканцлер и министър на икономиката Зигмар Габриел заяви днес, че Европа се е "покрила със срам" след вчерашния неуспех на министерското съвещание в Брюксел, посветено на разпределянето на бежанците в страните от Европейския съюз, предаде Франс прес.

Снощи Европа за пореден път се опозори, каза Габриел на пресконференция. "Това, което преживяхме вечерта, заплашва Европа повече от гръцката криза. Ако не се споразумеем, средносрочните европейски бюджетни предвиждания ще са само въздух под налягане", предупреди той.

"Германия не е готова да бъде, така да се каже, платецът на Европа. Когато се получават пари, участват всички, но стигне ли се до поемане на отговорност, няма никой. Ако продължава така, това ще е краят на сегашните условия на финансиране", подчерта Габриел.
Във връзка с конфликта в Сирия германският вицеканцлер каза, че той може да се реши, само ако за решаването на проблемите бъдат привлечени Русия и САЩ, предаде ТАСС.

За решаване на проблема с бежанците в Европа е необходима спешно нова инициатива за намиране на изход в Сирия. Международната общност трябва да постигне прекратяване на огъня в Сирия. Ключът за това се намира в Москва и Вашингтон, както и в Техеран. Преговорите по иранската ядрена програма показаха какво може да се постигне, ако Русия и САЩ си сътрудничат, изтъкна Габриел на конференция по миграционната политика, организирана от фракцията на Германската социалдемократическата партия в Бундестага, пише БТА.

Германският вицеканцлер отбеляза, че е необходимо в най-скоро време да се създадат центрове за регистрация на бежанци в Италия, Гърция и Унгария, откъдето те да се разпределят в ЕС. При това разселването на 160 000 мигранти, за което призовава Еврокомисията, е само капка в морето, заяви той.

Водещи новини

Още новини