Папата изрази симпатия към Ципрас

Getty Images/Guliver
share

Папа Франциск, който редовно критикува капиталистическата алчност, изрази симпатия към крайнолявото правителство на гръцкия премиер Алексис Ципрас, предаде ДПА.

"Не съм сигурен каква е ситуацията (с Гърция), но сигурно ще е лесно да се каже, че само едната страна носи вина. Гръцките лидери, които задълбочаваха тази ситуация с външния дълг, също носят отговорност. Новото гръцко правителство започна корекция, която е съвсем правилна", каза папата, чието изказване бе публикувано от Радио Ватикана.

"Надявам се да намерят начин да решат гръцката криза, а също някаква система за контрол, за да не сблъскат и други страни със същия проблем. Надявам се това да ни помогне да продължим напред, защото пътят на заемите и дълговете е безкраен", заяви Франциск.

Ципрас, който е бивш комунист атеист, получи частна аудиенция с папата през септември, когато още беше опозиционен лидер, припомня БТА. "Макар и да изхождаме от различни идеологии, ние вярваме, че имаме общи позиции по принципите на солидарността, в принципите на справедливостта, мира и сплотеността", каза тогава гръцкият лидер.

Водещи новини

Още новини