ЕП: Гърция да напусне Еврозоната

share

Гърция трябва да напусне Еврозоната, ако не изпълни исканията на кредиторите, каза заместник-председателят на Европейския парламент Александър Ламбсдорф, предаде РИА Новости.

Правителството в Атина на Алексис Ципрас в края май 2015 г. заяви, че страната не може да изплати поредния транш към Международния валутен фонд (МВФ) в размер на 300 млн. евро, чийто падеж е на 5 юни. Южноевропейската държава трябва да преведе на МВФ още 1,5 млрд. евро до 19 юни. Германският канцлер Ангела Меркел, президентът на Франция Франсоа Оланд, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и ръководителите на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги и МВФ Кристин Лагард обсъждаха късно снощи в Берлин окончателния вариант на споразумението между Тройката (ЕК, ЕЦБ и МВФ) и Атина, което би позволило на Гърция да остане в Еврозоната.

"Ако Гърция не изпълни, казвам го директно, исканията на ЕС и МВФ, то страната трябва да напусне валутния съюз", заяви германецът, който публикува в социалните мрежи коментар от срещата на лидерите, която бе определена като началото на последното отброяване за Атина.

По думите на Ламбсдорф, ако излизането на Гърция бе станало преди няколко години, то напускането на Атина би било катастрофа. В същото време излизането би засегнало само най-силно ударените от кризата държави - Испания, Португалия, Ирландия. "Сега обаче Мадрид, Лисабон и Дъблин извършиха необходимите икономически реформи и присъствието на Гърция във валутния съюз е вредно за Еврозоната. Става дума за стабилизацията на Еврозоната, за стабилността на общата валута", заяви политикът.

Гърция преговаря с ЕС и МВФ за уреждането на дълг в размер от над 240 млрд. евро и размразяването на последните траншове от финансовата помощ. Дълговете се появиха след като страната бе спасена от фалит през 2010 и 2012 г. Прогнозите на кредиторите, че строгите икономии ще позволят на Гърция да си изплаща заемите, не се оправдаха, коментира агенцията.

Водещи новини

Още новини